Jizva po odstranění znaménka

Dobrý den, příští týden mi budou chirurgicky (klasicky skalpelem) odstraňovat znaménka na hrudi a chtěl bych se zeptat, jak je možné co nejlépe minimalizovat vznik jizvy. V minulosti, když mi znaménka vybírali, tak mi jizva zůstala. Používal jsem pouze lékařkou předepsaný Framykoin zásyp a peroxid. Slyšel jsem, že by mohlo pomoci například používání přípravků jako Contractubex. Věděli byste mi poradit nějaký přípravek, nebo způsob jak zabránit vzniku jizev? Od kdy je lze používat? Až po výběru stehů, nebo ještě předtím? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

1) Pokud jsou znaménka odstraňována skalpelem a rána je tedy hlubší a příp. i seštitá, pak se jizva vytvoří vždy a není možné tomu předejít ani používáním výše uvedených prostředků. 2) Hrudník a záda patří k rizikovým místům, kde je větší tendence ke vzniku nepěkných jizev. 3) Pokud se jedná o znaménka vystouplá, pak není nutné jejich vyříznutí a stačilo by ošetření laserem - s minimální nebo žádnou jizvou. 4) Vyříznutí vyžadují jen tzv. dysplastické névy a kožní nádory.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: