Jsem v nějakém nebezpečí?

Dobrý den, Už od 14 let jsem trpěla mentální anorexií (sama nevím čím trpím teď), moje nejnižší váha byla 31kg na 158cm, nyní mám cca 36-38kg na 160cm. Moje váha v průběhu těch 5 let nebyla nikdy v normě a to jsem se léčila 3x na psychiatrii - 6 týdnů( pak mě vzali rodiče na reverz), 4 měsíce, 3 měsíce. Niní jím naprosto příšerně, většinou to dopadá tak, že dva dny jím málo kolem 2000kj a pak se naprosto příšerně přejím... což znamená přes 20 000kj. A "nemůžu" přestat ani z nejedením ani s přejídáním, protože je to takový začarovaný kruh - nejím, pak to nemůžu vydržet - přejím se - pak je mi z toho špatně (psychicky i fyzicky) - nejím...atd... Druhý problém je, že dělší dobu jsem brala zvýšené dávky euthyroxu, měla jsem brát 75mg, kvůli hypothyreoze, která stejně podle zprávy z Motola byla jisté přizpůsobení podváze a po přibrání by se to mělo stabilizovat...ale nechtěla jsem přibírat, tak jsem zašla na endokrinologii a o anorexii tam doktorce neřekla...ale stejně jsem brala vyšší dávky - 137,5mg takže jsem z hypothyreozy přeskočila do hyperthyreozy - při níž má člověk hubnout... Teď 3. den beru "jen" 100mg. Poslední dobou je mi vážně mizerně, divně mi bije srdce,mám občas tlak na hrudi je mi na omdlení. Může se mi něco stát? A vadí hodně když budu brát nadále moc těch prášků? Vždyť někdo má hyperthyreozu od přírody... Taky piju děnně většinou 3 energy drinky a jedno silné kafe. To snad ale tolik nevadí i když jsem četla, že někdo na předávkování energy drinkama umřel... Myslíte, že jsem vážně v nějakém ohrožení? Potřebovala bych uklidnit od někoho kvalifikovaného, protože občas nemůžu usnout, protože mam pocit, že se už ráno neprobudim - začnu mít právě tlak na hrudi, začne mi být divně.... Jsem asi paranoidní, protože když jsem jednou takhle usínala, tak jsem musela vstát jak mi bylo blbě a pak jsem zkolabovala a záchranka mě převezla do nemocnice. Já vím, že podváha je škodlivá, ale ta mě snad zabít nemůže, kord když není tak kritická nebo se pletu?

Odpověď odborníka:

Drahá Michaelko, zkuste se podívat trochu s odstupem na svou současnou existenci. Jste velmi mladá, máte před sebou celý život. Vaše dny se zredukovaly na souboj se světem a únik před sebou sama. Kladete otázky, na které sama tušíte odpovědi. Jste inteligentní bytost, máte znalosti o výživě, o endokrinologii. Jistě jste mnhokrát četla o obecných doporučeních, týkajicích se životosprávy. Tušíte, že "smlouváte" sama se sebou. Rozhodně nejste sama, koho ovládá zákeřná psychická nemoc. Bohužel, léčba není snadná, a musí být vedena s velkou citlivostí, aby se Vám podařilo zvítězit, přitom si zachovat sebedůvěru, sebeúctu.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: