Juvenilní hypertenze

Dobrý den, 6. 4. mě odvezla sanita na internu kvůli palpitaci, závratím, hypertenzi 170/110 a tachykardii 120/min. Problémy nastaly po fyz. zátěži (posilovna), na kt. jsem ale zvyklý, a trvaly cca 4 hod. Je mi 19, jsem normostenický a žádné obtíže obdobného typu jsem nikdy neměl (jen otec trpí na hypertenzi od svých 30 let). V nemocnici mi dali lusopres, ale nenastalo žádné zlepšení. EKG v pořádku až na jedno neg. T, ale to je prý normální, jinak srdce i poslechově bez šelestů. Lékaři si myslí, že se jedná o thyroideu, ale nemohlo by jít spíše o nadledviny-adenom, feochromocytom, hyperplazie nebo tak něco? Dělali mi kr. odběry na fT4, TSH, minerály a Mg-výsledky budou až v úterý. Všichni se tváří jako by o nic nešlo, prý můžu normálně chodit i do školy, ale já neujdu bez zastavení ani 100m. Navíc na hrudi cítím neustálý tlak. 7. 4. jsem začal brát 1/2 tab locren 20 mg, ale tlak mám pořád cca 150/90, na druhou stranu tep 50-52 (normálně mám tak 80/min). Už delší dobu epistaxe skoro každé ráno, bolesti hlavy jen 6. 4., včera mě začly nějak zebat chodidla (nevím zda locrenem nebo se jedná o nový příznak). V moči glukosu nemám. Jinak nehubnu, nespavostí netrpím. Jak už jsem psal výsledky budou v út, ale velice mě to svazuje a po psy stránce by mi pomohlo, kdybyse se k tomu odborník nějak vyjádřil už teď-tedy o co se nejspíše jedná. A ještě se chci zeptat jestli nebyla chyba, že mi nedělali sono.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vašeho jsem vyrozuměl, že jste byl před 4 dny akutně ošetřen v nemocnici, zřejmě bez hospitalizace, a vzhledem ke změně léčby druhý den jste nadále pod kontrolou. Sklon k hypertenzi skutečně můžete mít geneticky podmíněný, zpravidla to však je jen jedna z příčin. Při nově zjištěné hypertenzi se vždy pátrá po tzv. sekundární hypertenzi, tj. zvýšení krevního tlaku, které je podmíněné jinou (léčitelnou) nemocí. SONO srdce i břicha (ledvin) je nezbytným doplňujícím vyšetřením, vyžaduje přípravu (břicho) i čas, proto je není zpravidla možné provést při akutním ošetření. Není tedy chybou, že tato vyšetření nebyla provedena ihned, je však třeba se na ně objednat. K vyloučení postižení nadledvin je třeba provést odběr na hladinu kortizolu, při zvýšené hodnotě i CT nadledvin. Do školy určitě chodit můžete, posilovnu vynechte - ani dlouhodobě není statická zátěž pro hypertoniky vhodná, proto sportovní aktivity zaměřte na zátěž dynamickou (chůze, běh, plavání, cyklistika...). Pocit chladných nohou může být skutečně vedlejším projevem léčby betablokátorem (Lokren), zatím terapii neměňte, domluvte se se svým lékařem. Optimálním způsobem hodnocení účinnosti léčby je 24-hodinová monitorace TK, má však smysl nejdříve po 2 týdnech od zahájení léčby. K vyššímu krevnímu tlaku jistě přispívá i psychický neklid, o kterém píšete. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x