K spatna psychika,deprese - vylecim se nekdy?

Dobry den pane doktore! Jiz nekolik let mam psychicke problemy. Pokud si to dobre pamatuji vse zacalo jiz v detskych letech. Mela jsem problem chodit do skolky, trpela jsem obcasnou namesicnosti, byla jsem hodne uzkostliva, mela jsem nutkave myslenky se neustle rodicu ptat zda se neco nestane, kdyz jsem se nezeptala nebo se neujistila ze se mi nebo nekomu nic nestane dostavila se uzkost. Rodice me na doporuceni znamych objednaly na psychiatrii. Pani doktorka naznala ze se jedna detskou anxiozni poruchu, nasadila mi antideresiva, ty po case zabraly, musim uznat ze se to zlepsilo od toho co jsem si proziva Antidepresiva jsme po case zkousely vysadit nebo zmirnit davku to nezabralo, problemy se opet vratily Po case kdyz jsem dospivala se dostavily dalsi nutkave myslenky o tom ze bych nekomu mohla ublizit, jednalo se o myslenky ktere jsem neprimala a pripdaly mi nesmyslne (myslim ze se jedna o obsedantne kompulzivni p.). Dnes jiz jsem dospela a problemy pretrvavaji i kdyz diky bohu ne v takove mire jako tomu bylo drive. Posledni dobou se mi vtira myslenka o tom ze jsem lesba (nemyslim si ze jsem , vztah se zenou mi nic nerika, nemam potrebu ho vyhledavat) myslenka mi zpusobuje uzkost. Dalsim problem ktery ted resim jsou vztahy, nikdy jsem nemela. pritele, pripada mi ze na vztah a sex nejsem pripravena. Myslite ze nekdy budu schopna si nekoho najit a zit normalni zivot? Lze tyto psychicke problemy, nemoci a bloky vylecit? Dekuji vam za vas cas a odpoved, doufam ze muj dotaz a problemy pochopite.

Odpověď odborníka:

Vážená a milá slečno Deniso, začnu od konce: vyléčit se to dá a myslím, že můžete žít normálním životem a být šťastná. Potíže, které popisujete, patří do úzkostně – nutkavého okruhu a určitě je nutná odborná léčba. Ideální je kombinace psychoterapie, nejčastěji kognitivně-behaviorální (KBT) a farmakoterapie antidepresivy. Nevím, odkud jste a jak daleko máte do Olomouce, ale tam teď vede psychiatrickou kliniku „papež“ na tyhle stavy – prof. Ján Praško. Napsal také několik příruček s návody na amatérskou sebe-léčbu. Ať tak či onak, je nezbytné s tím něco dělat a pomoc psychiatra je účinnější (může předepisovat léky) než psychologa. V každém případě si žádejte kombinaci. Psychoterapie Vás naučí jak „podbíhat“ (nikdy je nemůžete přeprat) nutkavé myšlenky a antidepresiva srovnají „mozkovou chemii“. Držím Vám palce!

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: