Kamarád je hiv pozitivní

Zdravím. Před pár dny se mi můj gay kamarád svěřil, že je HIV+. Já s tím samozřejmě nemám problém, ale přeci jen mi to nedá se nezeptat, jestli bych se neměla vyhnout nějakým aktivitám. Vím samozřejmě, že u mě jako u ženy prakticky nehrozí, abych se od něj nakazila, ale protože se v této situaci nacházím poprvé, ráda bych znala nějaké podrobnosti, na co bych si měla dát pozor atp. Navíc jsem dárce krve a nerada bych s tím přestala, stejně tak jako bych se nechtěla v žádném případě přestat stýkat s mým kamarádem. Ohledně této nákazy existuje spoustu mýtů a pověr a ráda bych měla jasnou představu o tom, jak to vidí profesionál nebo někdo se zkušenostmi. Děkuji moc za rady a postřehy.

Odpověď odborníka:

Přenos infekce je možný krví (pozor na pití z jedné sklenice při krvácení z dásní), pohlavním stykem, tělesnými sekrety, z matky na plod. Při běžném kontaktu, pokud nemáte na kůži různé krvavé oděrky apod., nebo kapénkovou infekcí se nepřenáší. Virus HIV je velmi citlivý na vlivy zevního prostředí, takže velmi rychle na vzduchu hyne.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: