Kandidóza

Dobrý den, paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem, se kterým se jistě setkáváte velice často. Jedná se o kvasinkovou infekci, která mě opakovaně trápí asi 3 roky, samozřejmě jsem problém řešila s mou gynekoložkou a jsem už smířená s tím, že mě tento problém bude provázet celý život, nicméně aktuálně mě trápí výrazné zhoršení stavu. V minulosti se sice kvasinky po zhruba dvou měsících vracely, ale infekci se vždy během několika dní podařilo zaléčit. Od ledna, kdy jsem brala antibiotika, mě ale infekce trápí průběžně, tedy už čtvrtý měsíc, a to v kuse. Vyzkoušela jsem v podstatě všechny volně dostupné léky (Candibene, Jenamazol, GynoPevaryl, Tetraborico, Femisan, ...) i léky na předpis (Dafnegine, Macmiror), ale infekce se vždy zbavím na dva tři dny a kvasinky jsou zpátky. Aktuálně beru také CandiStop, Prevenzym a probiotika, dlouhodobě jako prevenci používám čípky Gyntima a tabletky Gynokaps, prádlo nosím pouze bavlněné, veřejná koupaliště nenavštěvuji, s partnerem (stálým) velmi dbáme na hygienu, vyhýbám se sladkým jídlům i alkoholu....ale infekce prostě neustupuje. Pravdou je, že užívám HA, kterou se ovšem chystám vysadit. S opakujícími se infekcemi jsem smířená, ale tato téměř chronická forma mě nesmírně obtěžuje a má vliv i na psychiku, nehledě na riziko snížené možnosti otěhotněí v budoucnu. Nečekám zázrak, vím, že nad kvasinkami se vlastně nedá vyhrát, jen by mě zajímalo, zda je ještě něco, co bych mohla udělat, kromě výše popsaného. Nějaké bylinky, očistné kůry, prostě cokoli, o čem třeba nevím. Omlouvám se za román, ale chtěla jsem popsat celkové návyky, abyste měla ucelenou představu. Děkuji a přeji příjemný zbytek dne.

Odpověď odborníka:

dobrý den, ten výčet je úžasný,jinak bych Vám psala vše, co již víte.ještě bych vynechala nošení upnutých kalhot.doporučuji dlouhodobě užívat wobenzym.mám s ním dobré zkušenosti z ambulance.alespon dva měsíce v kuse.zkuste to.ještě nevím,jakým mýdlem si myje partner intimní partie, tam také může být dráždění.event.zkuste užívat nějakou omezenou dobu kondom,event.přerušovanou soulož...

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: