Kandidóza a recidiva

Dobrý den, již přes rok bojuji s kandidózou. S lékařkou už jsme vyzkoušely Lomexin, Canesten, Clotrimazol krém i tablety na vkládání. Nakonec dvakrát celkovou léčbu prášky Nizoral. To vše u mě i u partnera. V kultivačním vyšetření opět vychází masivně kandida. Bolí mě v podbřišku a občas mám bolestivé prasklinky na sliznici pochvy. Už nevím, co mám dělat. Vyzkoušela jsem jednou i výplach, ale ten mi neudělal vůbec dobře. Dokonce jsem se nechala vyšetřit na imunologii, ale imunita je v pořádku. Je možný nějaký jiný důvod, proč se mi kandidóza stále vrací? (Léčíme se oba dva.) Co bych měla vyzkoušet jiného? Už jsem z toho nešťastná a krémy jsou drahé... Mnohokrát děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kandidózy bývají časté u diabetiků, nechte se proto vyšetřit také tímto směrem. Na vině může být i opakovaná celková antibiotická léčba. Opakovanou mykózu je nutno léčit dlouhodobě a celkově, nestačí např. jen týdenní vkládání globulí. Ihned po léčbě v rámci prevence používejte dlouhodobě vaginální globule s laktobacily. Výplachy nejsou vhodným řešením, to jste už sama poznala. Určitě také vyřaďte ze šatníku syntetické spodní prádlo, těsné oblečení (kalhoty), tanga. Noste bavlněné spodní kalhotky, sukně, omezte sladkosti ve stravě. Přiměřene dodržujte hygienu, používejte mýdla určená pro intimní hygienu. Hygienu musí dodržovat také partner. Vynechte pohlavní styk do doby, než se mykózy zbavíte a než se zahojí prasklinky v pochvě.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: