Kapavka

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, mám nepříjemné svědění a občasné pálení pochvy s bílým nebo průhledným výtokem, bojím se kapavky. Před týdnem jsem dobrala antibiotika Ospen na angínu, po dobrání antibiotik čekám na výseldky odběru krve, moči a výtěru z krku. Je možné že by případnou kapavku tyto antibiotika vylěčili pokud ne a kapavku bych opravdu měla ukázali by to tyto testy u obvodního lékaře, nebo se musím obrátit na specialistu. Ptám se z důvodu že jsem měla před 8 měsíci měla rizikový pohlavní styk ale tyto popisované potíže začaly až teď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Eliško. Příznaky kapavky se obvykle objevují cca týden po nákaze, 8 měsíců je tedy již dlouhá doba. Podle popisu vašich obtíží se může jednat o kvasinkovou infekci, která občas následuje po antibiotické terapii. K vyšetření kapavky se používá výtěr z hrdla děložního, močové trubice, případně konečníku, možný je také mikroskopický průkaz, či další vyšetřovací metody. Vyšetření provádí gynekolog, případně venerolog. Antibiotická terapie je nejvhodnější dle výsledků citlivosti bakterií na antibiotika. Na peniciliny vzniká v řadě případě již rezistence bakterií.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: