Karcinom děl.čipku, cysty,myom a těhotenství

Dobrý den, byla jsem na prvoscreeningovém vyšetření (těhotenství 13+2). Lékař mi zjistil zesílenou přední děložní stěnu (myom/organizovaný hematom). Na každém ovariu cystický útvar (vlevo 62x40x30 - unilokulární se solidní složkou v.s. cysta žlutého tělíska)...(vpravo unikolární cysta benigního vzhledu 53x27x20). Před rokem jsem byla operována na karcinom děložního čípku + LSK lymfadenektomie. Mohou mít tyto zdravotní nepříjemnosti souvislost s výše uvedenou nemocí? Ještě by mě zajímalo zda tyto komplikace neohrožují miminko? Je možné, že muj obvodní gynekolog si těchto cyst a problému v děloze nevšiml? Děkuji za odpověd L.M.

Odpověď odborníka:

dobrý den, miminku by to ublížit nemělo,pokud máte myom , je třeba to více sledovat, aby v graviditě nerostl ještě více.pokud máte hematom, je pravděpodobně pod plodovým vejcem a po porodu bude vše v pořádku. co se týče cysty žl.tělíska - žl.tělísko je nutné k udržení těhotenství, někdy se může změnit v cystu, ve většině případů zmizí. doporučila bych kontrolní UZ s odstupem měsíce, dále event.řešit dál. pokud budete mít bolesti či jiné potíže, určitě kontrola dříve.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: