Karcinom tlustého střeva

Dobrý den vážená paní doktorko, je mi 40 let, můj otec onemocněl v 70ti letech karcinomem tlustého střeva, jeho otci byla v přibližně stejném věku operována prekanceroza. Ráda bych se Vás zeptala, jestli je u mě zvýšené riziko onemocnění? Před deseti lety jsem podstoupila kolonoskopii s normálním nálezem, jen drobné hemorhoidy. Letos se kolonosk. nepodařilo dokončit pro ostrý ohyb v lienální flexuře. Dle lék. zprávy: V descendens, sigmatu, ampule a análním kanále normální nález, jen drobné homorhoidy. Lékař mě ještě odeslal na irrigo ct - též bez nálezu. UZ břicha mám v pořádku. Mám velký strach z onemocnění, je toto vyšetření dostačující? Je pravděpodobné, že v budoucnu bude možné kolonosk. dokončit, že střeva se "jinak porovnají" a nebude tam ten ostrý ohyb? Ještě dodám, že trpím na častou plynatost, škrundání ve střevech. Na stolici chodím někdy denně, jindy mám období, že jdu jednou za 2-3 dny. Někdy mám stolici řidší a úžší, jindy je normální. Může to být způsobené stresem a úkostí na které trpím? Jsem bohužel "nervák". Je ještě něco, co bych mohla v rámci prevence udělat? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Dano, s ohledem na věk Vašich příbuzných v době onemocnění je nepravděpodobné, že byste měla zvýšené genetické riziko vzniku nádoru na tlustém střevě. V každém případě jste vyšetřena na svůj věk úplně nadstandartně, kompletně a dokonale, myslím, že se nemáte čeho obávat. Pokud budete pokračovat v pravidelných kontrolách, jak bude indikováno gastroenterologem nemusíte se ničeho obávat. Příznaky, které popisujete spolu s tím, že udáváte, že jste nervák, svědčí pro syndrom dráždivého střeva, nezávažné onemocnění, leč pro pacienta mnohdy velmi nepříjemné. Zkuste pracovat na své psychice, eventuelně zkonzultovat s gastroenterologem nějakou medikaci. koloskopie si myslím, že může příště proběhnout normálně, věřím, že strřeva se zase pěkně srovnají :-) V rámci prevence Vám nedoporučím nic, co byste asi nevěděla, zdravá strava, pohyb a zdravá mysl :-)

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: