Karcinom žaludku a výživa

Vážení, chtěla bych se zeptat na onemocnění mého tatínka. V létě mu vyoperovali celý žaludek, kde byl diagnostikován zhoubný nádor. V prosinci byla ukončena chemoterapie. Před operací došlo k úbytku váhy asi o 16 kg, v průběhu chemoterapie o 4,5 kg. Je naděje, že přibere? Dále bych se chtěla zeptat, pokud je krátce po chemoterapii, zda je normální, že má nízký tlak a úbytek červených krvinek, což mu způsobuje motání hlavy. Můžeme u tohoto problému počítat s vylepšením ? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel nežádoucí účinky jsou po chemoterapii běžné, většina z nich po nějaké době ustupuje, tento časový údaj nelze nicméně blíže specifikovat - záleží na mnoha okolnostech, včetně celkového zdravotního stavu a druhu použitých cytostatik. Dlouhodobé problémy po chemoterapii má jen málo nemocných. Co se týče úbytku hmotnosti, bude velmi obtížné ztracené kilogramy znovu nabrat. Pokud potřebujete přibrat na váze, je nutné zvýšit konzumaci tuku a částečně i cukru. Přísnou dietou bez tuků toho nedocílíte. Zařaďte do jídelníčku například plnotučné mléko, tučné sýry, jogurty, čokoládu, apod. Využít můžete i přípravků enterální klinické výživy - př. Nutridrink, Nutrison, apod. Pro více informací se podívejte na stránky: http://www.linkos.cz/pacienti/vyziva.php

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: