Karpální tunel

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na syndrom karpálního tunelu. Je možné, že by pravidelným cvičením na prokrvením rukou zmizel nebo alespoň se zmírnil, aby nebyl potřeba zákrok? A pokud je potřeba zákrok, jak dlouho musí být ruce v klidu než budu moci opět pracovat. A po zákroku už se syndrom nemůže objevit nebo se může vracet například s pracovní zátěží na ruce ? A ještě by mě zajímalo vyšetření EMG, zda je bolestivé a co se při něm děje. Předem mnohokrát dekuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, syndrom karpálního tunelu je onemocnění při němž vlivem pracovní zátěže dochází k otokům a zbytnění šlach v malém prostoru na začátku zápěstí. Zbytnělé šlachy mohou uvedený prostor natolik zmenšit, že dojde k útlaku až poškození mezi nimi procházejícího nervu. Tento syndrom se na začátku projevuje bolestmi a brněním palce, ukazováku a prostředníku typicky v noci nebo při dané zátěži v nevhodné poloze zápěstí. Z popisu syndromu vyplývá, že je léčitelný i konzervativně. Pokud v úvodu onemocnění se postižený léčí pomocí rehabilitace, používá ortézu a užívá pomocné léky proti otoku šlach a vitamíny B na regeneraci nervu, poté může dojít k ústupu příznaků vlivem zmírnění otoku šlach a člověk se může vyhnout operaci. Je-li nerv výrazněji poškozen, pak je jedinou léčbou operace. Při operaci neurochirurg vyčistí prostor na zápěstí a uvolní nerv. Samozřejmě vlivem opětovné pracovní zátěže mohou šlachy opět otéci a zbytnět a nerv je znovu utlačován. Ještě se v léčbě používají obstřiky zápěstí kortikoidy, které také zmíňují otoky šlach. Trvání rekonvalescence po operaci závisí na tíži postižení nervu a také na druhu pracovní zátěže. Na to Vám odpoví neurochirurg. Pro stanovení diagnozy karpální tunel je nezb ytné EMG vyšetření, žádné alternativní vyšetření neexistuje. EMG dokáže stanovit i míiru postižení nervu a dle něj se neurolog vyjadřuje k nutnosti operace. Při tomto vyšetření se slabými elektrickými impulsy stimuluje nerv na předloktí a na dlani se elektrodami snímá odpověď ve svalech. podle toho se zjistí jaká část signálu projde poškozeným nervem přes zápěstí do dlaně. Vyšetření může být pro někoho nepříjemné, bolest je však subjektivní. Bolestivost vyšetření závisí na citlivosti pacienta k bolesti.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x