Kašel

Dobrý den, několik měsíců mě trápí náhle vzniklý kašel. Opakovaně jsem byla vyšetřena na alergologii i plicním, ale problém se neustále vrací. Začíná to jako dráždivý kašel, který během několika minut přechází v kašel produktivní. Jedinou účinnou léčbou je aplikace Hydrocortisonu do žíly. Astma bylo opakovaně vyloučeno, stejně jako syndrom spánkové apnoe. Při spiroergometrickém vyšetření jsem měla IVC 82%, FEV1 83%, FEV1/VC 104%, VE max 56,7lúmin, dechová rezerva 44%. VO2peak/kg dle WEBERa odpovídá třídě A. VE/VCO2 slope odpovídá ventilační třídě I. Bez ventilační poruchy. Dle mě přítomna oscilatorní ventilace. Spiroergo záchvat kašle nevyprovokovala. V minulosti při bodypletysmografii: zvýšené odpory dýchacích cest, známky periferní obstrukce. 1) Jsem se chtěla zeptat co znamená oscilatorní ventilace? 2) Co by to mohlo být za problém, kterým směrem vyšetřovat (ORL neg., PSY neg.)? 3) Byla by k něčemu bronchoskopie?? Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Termín oscilatorní dýchání jsem nikdy neslyšel. Nevím jestli jste měla bronchokonstriční test s metacholinem - jedině ten mlže spolehlivě vyloučit astma, které je vždy třeba vyloučit jako první. Pak je možná příčina v gastroesofageálním refluxu - nemoci, kdy se do jícnu a někdy až do průdušek dostávají žaludeční šťávy - je možné to vyšetřit nebo zkusmo podat léky proti této nemoci. Někdy i kašel po infekcích (např. po černém kašli) může trvat několik měsíců a teprve pak odeznívá.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: