Kasel

Dobry den pani doktorka. Moj 5 rocny syn zacal v septembri z nicoho nic kaslat. September a oktober mierny kasel, ale skoro kazdy druhy den a november a december zachvaty kasla,skoro kazdy den a co som odsledovala po jedle tak cca 20-30 minut. Akoby zazrakom od januara nekasle, co je uz mesiac ale sme objednany o dalsi mesiac na ph metriu. Je to nutne ked syn prestal kaslat? Pretoze ja sa toho vysetrenia obavam a ak to nie je nutne nechcem aby to syn podstupoval. Ak by kaslal z refluxu tak sa to moze samo upravit? alebo riskujem aj ked prestal kaslat ze ak ten zvierac nema v poriadku tak sa mu kyseliny vracaju do creva a to sa bude casom poskodzovat, treba aby bral lieky? A moze skryty reflux ovplyvnit bronchoprovokacny test- ten ze mal syn hranicny, ale spirometriu mal dobru a feno testmal 30 ppb, ale 10 minut predtym jedol keksik-horalku a zapil vodou, mohlo toto ovplyvnit test? Dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i když syn teď nekašle, může se o reflux jednat. Část nemocných s gastroezofageálním refluxem nemusí mít příznaky. Vyšetření se nemusíte bát, děti ho opravdu dobře zvládají. Synovi zavedou přes nos tenkou hadičku, což trvá jen chvilku a není to bolestivé, pak už bude mít normální režim. Hraniční bronchoprovokační test můžou mít právě děti s refluxem, to je o důvod víc, proč jít na vyšetření. Určitě bych ho doporučila. Hezký den přeji.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: