Kašel miminka: bez příčiny?

Velmi pěkně prosím o radu: mám 4měsíčního syna, který prakticky od příchodu z porodnice kašle- suchým "kuřáckým" kašlem, zpočátku jen když se chtěl rozplakat, momentálně kdykoli v průběhu dne- nejde o záchvat, ale popokašle jednou až třikrát čtyřikrát, do toho je klidný, nijak se nedusí, usmívá se. Jiné problémy nemá, posledních pár dní "soplíky" bez teplot. Dětská lékařka předpokládala "stridor", ale na ORL ho vyloučili. Sama ho opakovaně vyšetřovala fonendoskopem, ale bez nálezu. Syn je narozený sekcí po 36.tt, předčasný odtok podové vody, těhotenství bez komplik., pouze od 35.tt jsem byla hospitalizovaná pro předčasné kontrakce/tvrdnutí břicha- až do porodu. Dětská lékařka mi přímo řekla, že netuší, o co by mohlo jít... prosím, jakým směrem by se mělo nadále ubírat jeho vyšetřování, příp. o jakou příčinu by podle Vás mohlo jít? Díky mockrát za radu. Přeji mnoho úspěchů, hezký den LaL

Odpověď odborníka:

Libuše, je třeba především rozlišit, jaký typ kašle vašeho syna trápí. Dráždivý, suchý kašel v záchvatech se vyskytuje především u průduškového astmatu či gastroezofageálního refluxu. Vyzkoušet můžete několik režimových opatření: zvýšenou polohu v postýlce, u podezření na alergii bílkoviny kravského mléka pokus s hypoalergenní formulí (nenapsala jste, zda kojíte či je syn na umělé stravě). V případě přetrvávání či zhoršení kašle, bych vašemu synovi doporučila odborné vyšetření na plicní (alergologické) ambulanci.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: