Kašel, teploty, nevolnost

Dobrý den, koncem října mi začalo být špatně - dostala jsem kašel, měla zvýšené teploty. První listopadový víkend se ale kašel rapidně zhoršil, záchvaty kašle probíhaly snad každých pár sekund, jednalo se o silný dávivý kašel, který téměř přecházel až ke zvracení. Tento kašel probíhal i v noci, nemohla jsem spát. Po jednom dni jsem tímto kašlem byla tak vyčerpaná, že i prostý nádech mi činil velké potíže, pohledem do krku byly vidět výrazné červené žilky, které přetrvávají dosud. Při dýchání - více při výdechu - bylo slyšet výrazné chrčení, přidala se i horečka asi 38,3, následující den i silná rýma. V pondělí jsem šla k praktickému lékaři, který si poslechl dýchání a uvedl, že se jedná o virózu a vystavil pracovní neschopnost. Na kašel mi předepsal Ultracod. Za pár dní se situace zdála být lepší, ale koncem týdne jsem zase začala mít zvýšenou teplotu asi 37,5, při sebemenší fyzické aktivitě jsem se začala hrozně potit a motala se mi hlava, při vysazení Ultracodu se kašel začal pomalu vracet, stále ve mě při dýchání dost chrčelo, musela jsem spát téměř vsedě, aby mě to neustále nedráždilo ke kašli, byla jsem dost unavená. Vyčkala jsem ještě do čtvrtka následujícího týdne a svému lékaři tyto potíže popsala, sdělil mi, že po 10 dnech je ještě brzy, normální doba léčení je prý klidně i 3 týdny až měsíc. Znovu si poslechl mé dýchání, vše bylo v pořádku. Nechala jsem si následně ukončit pracovní neschopnost, protože si nemohu dovolit být s virózou doma tak dlouho. Nyní jsem týden chodila do práce ( nedělám fyzicky náročnou práci, pracuji v kanceláři ), únava přetrvává, zaznamenala jsem, že se špatně soustředím a mám potíže s pamětí a vyjadřováním. Ultracod beru již jen na noc, abych se mohla vyspat. Včera mi zase začalo být hůř, vrátila se rýma, vyšší teplota a dnes od rána silná bolest hlavy, nevolnost, následně i zvracení. Měla bych asi uvést i to, že jsem celoživotní alergik a astmatik, pravděpodobně trpím i refluxem, před lety jsem dlouhodobě brala Omeprazol, pak se potíže hodně dlouho neprojevovaly, až nyní. Od počátku výše uvedených potíží mě denně pálila žáha, hlavně v noci. Chtěla bych Vás poprosit o radu - skutečně musím vydržet, spraví se to časem, jedná se jen o virózu? Těžko se mi v současném stavu funguje a mám obavy jít zase k praktickému lékaři, abych nevypadala jako hypochondr. Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Respirační virózy mají individuální průběh a skutečně nemohu předpovědět, jak rychle se Váš stav upraví. Imunologicky zdatnému jedinci může uzdravení trvat pár dnů, někomu jinému několik týdnů. U astmatiků lze očekávat sklon k obtížnějšímu průběhu, a naopak viróza může aktivovat nebo zhoršit astma. Čas s velkou pravděpodobností přinese zlepšení, to ale spíše za předpokladu, že do oděznění příznaků budete dodržovat klidový (nebo alespoň "klidovější") režim. Při plné zátěži se organismus onemocnění brání hůře a hrozí komplikace. Pokud se cítíte tak, jak popisujete, doporučila bych spíše prodloužit pracovní neschopnost a udržovat se doma v klidovém režimu, hodně pít, použít podpůrné prostředy (vitaminy, bylinné čaje ap.). Myslím, že se určitě nemusíte obávat návštěvy Vašeho PL, naopak je na místě. Jistě zaujme jiný postoj nyní, když potíže trvají již téměř měsíc, než v době, kdy Vaše potíže trvaly 10 dnů. Sama píšete, že jste o ukončení PN požádala Vy, a Váš lékař nyní jistě nebude mít proti prodloužení PN námitky, pokud se v pracovním procesu Váš stav zhoršil. Za hypochondra lékaři pacienty, kteří popisují své potíže, nepovažují. Přímým vyšetřením ev. s pomocí dalších vyšetřovacích metod (odběr krve, RTG či jiné) dále může vyloučit možné komplikace a zvážit vhodnou terapii. Dále předpokládám, že jste s astmatem sledována na plicním či alergologii - pokud ano, můžete se obrátit i na toto pracoviště. Pokud užíváte na astma léky, někdy může prospět po dobu infektu dočasně léčbu upravit (zvýšit dávky). Přeji brzké uzdravení.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: