Katerizační ablace

Dobrý den. Před několika lety jsem byla na katerizační ablaci, mám WPW syndrom a před nedávnem mi bylo doporučeno toto znovu podstoupit. Vše mám bez komplikací už několik let, Holter bez arytmií. Chtěla bych se zeptat, zda by mohlo u zákroku dělat neplechu to, že jsem neuvedla, že jsem ještě nedávno kouřila pár cigaret týdně. Nyní už nekouřím vůbec a na zákrok bych měla jít až za několik měsíců. Proto bych chtěla vědět, zda by bylo rizikové nepřiznat to, že jsem takto kouřila. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. WPW syndrom je vrozená vada, kdy je přítomná abnormální spojka (snopeček svaloviny) mezi srdečními síněmi a komorami. Léčba je katétrovou ablací, jak jste již podstoupila. Úspěch výkonu záleží na tom, kde je spojka lokalizovaná, většinou se pohybuje okolo 95%, jsou ale místa, kde je úspěch menší a kde se bojíme, že poškodíme normální převodní systém. V 5% případů tedy může dojít k tomu, že se spojka po čase (obvykle velmi brzy po ablaci, určitě ne po letech) obnoví, většinou je to tím, že v době zákroku to vypadá dobře, ale po čase se vedení obnoví, stejně jako se Vám obnoví spálená tkáň po drobné popálenině na ruce. To, že jste v době zákroku kouřila několik cigaret týdně určitě na úspěch zákroku žádný negativní vliv nemělo. Je samozřejmě dobře, že už nekouříte, nicméně to, že jste tenkrát kouření nepřiznala, bych si určitě nevyčítal:-).

MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.
MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: