Káva a kojení

Dobrý den,prosím o zhodnocení situace.Mám dcerku,která bude mít devět měsíců a byla plně kojena do konce šestého měsíce.poté jsem začala zavádět příkrmy a chutná jí.Je to velmi živé dítě,stojí a chodí v postýlce když má oporu a celkově je zdravá i když asi díky její fyzické aktivitě je drobnější a není žádný cvalík.Můj problém spočívá v tom,že jsem během kojení od narození pila kávu a teď když pročítám různé rady ohledně příkrmů se dovídám,že je to velmi nevhodné.Množství vypité kávy-nejčastěji 3 v 1,bylo pravidelně minimálně 1 šálek denně,později jestli si dobře vzpomínám,tak kolem čtvrtého měcíce 2 šálky a asi od šestého měsíce i třetí šálek večer,když dítě usnulo.Celkový příijem tekutin za celý den bez kávy se pohyboval kolem dvou litrů tekutin.Teď si to velice vyčítám a na kávu se nemůžu ani podívat,neboť mám špatný pocit,jestli jsem nemohla dítěti nějak ublížit.Pravdou je.že se dcera začala kolem šestého měsíce více budit a občas bývala neklidná,ale myslela jsem si,že je to hladem a také že zlobí zoubky, tak jsem tomu nepřikládala velkou pozornost.Je možné,že by do budoucna mohl mít můj prohřešek nějaký větší vliv na zdraví dítěte?Děkuji mnohokrát za odpověď,Jana.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ačkoliv pití kávy během kojení není zcela vhodné (dítě může mít poruchy spánku, neklid, závislost na kofeinu), pokud Vaše dítko prospívá normálně, není třeba si dělat obavy. Pokud by něco v nepořádku bylo, všiml by si toho pediatr, ke kterému chodíte na pravidelné prohlídky. Bez omezení můžete pít kávu bez kofeinu, pokud potřebujete kofein, pijte kávu ihned po kojení, pokud možno nepříliš silnou.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: