Kavernom a jeho následky

Obracím se na Vás s prosbou o radu v souvislosti s nálezem kavernomu. Má přítelkyně (21) byla během Vánočních svátků hospitalizována v důsledku nalezení krvacejícího kavernomu. 3dny se ji motala hlava a na CT nalezli krvácení a tak byla 2tydny v nemocnici. Pozdější MR následně potvrdilo kavernom. V současné době je již doma a v březnu má jít na další vyšetření. Má otázka však směřuje k následkům a jejich případné léčbě. Od propuštění má výrazně zhoršenou jemnou motoriku v pravé ruce (těžko a špatně se jí píše a o schopnosti hrát na kytaru ani nemluvě), na pravé půlce jazyka prý cítí jen hořkou chuť a stále se občas motá. Neustupuje ani permanentní únava. Doktoři nás příliš neinformovali o povaze poškození ani následcích. Proto se na Vás obracím s prosbou o radu. Je poškození způsobené touto příhodou trvalé, samo se napraví nebo je třeba nějakých "rehabilitačních" cviků? Budete-li potřebovat jakékoliv doplňující informace, obratem je poskytnu. Velmi děkuji za Vaší odpověď.

Odpověď odborníka:

Vaše přítelkyně by jistě měla rehabilitovat, jak pod odborným vedením, tak sama doma - trénovat jemnou motoriku. Symptomatické krvácení z kavernomu se léčí chirurgicky, ale záleží na spoustě faktorů - velikosti, lokalizaci, stavu pacienta... Chir. léčba se provádí, aby se snížilo riziko krvácení, nikoliv aby se zlepšila hybnost. Tam je třeba rehabilitovat.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: