Když se zahřeju, tak se osypu

Mám takový problém. Vždy, když se nějakým způsobem zahřeju, tak se s pravidla do 10minut osypu. Může to být prací, chůzí po schodech do druhého patra, sezením v přetopené místnosti nebo sezením na sluníčku atd.. Nemusím se *vůbec* zpotit. Můžu být oblečený, můžu být nahatý, můžu být ve vodě. Prostě kdykoliv, jakokoliv, vždy. Osypání se objevuje hlavně na předloktí, krku a posléze i na obličeji a potažno na celém těle (záleží, jak dlouho zahřátí/práce/činost trvá, ale osypání se objevuje ve výše napsaném pořadí ). Na předloktí se mi objeví jakože mírně vystouplé pupínky, červené různých tvarů a vždy na jiném místě, na krku jen flíčky hodně mírně vystouplé a na obličeji jen fleky. Neskutenčně to svědí. Čím víc škrabu, tím je to horší, zrudne mi třeba celé místo co si škrabu v jeden rudý flek. ( Takže neskřabu, ale musel jsem zkoušet co to udělá ) Když se zchladím/uklidním, tak většinou do 30minut vše zmizí a nikdo nepozná, ani já, že bych byl někdy osypaný. Nemám jizvičky, nic. Pokud se zahřeju, vše se objeví znovu. Trpím tím asi 4 roky už, ale dejme tomu první rok, jsem kolikrát ani nevěděl, že jsem osypaný, protože to vůbec nesvědělo, ale občas jsem si toho všimnul v zrcadle, nebo mi to někdo řekl. S postupujícím časem to svědí víc ( teď asi 2 roky intenzita svědění je stejná ) a intenzita osypání je proměnlivá. Je to velice nepřijemné v běžném životě, pracovním životě o intimním ani nemluvím. Vyčkával jsem velmi dlouho a říkal jsem si, že to přejde, měnil prací prášky, mýdla, aviváže atd.. Nic. Pil jsem aloe vera, nic. Mazal se nějakýma mastěna, nic. Zkoušel jsem a testoval. Prosím poraďte. K doktoru stejně vyrazím, protože je už na čase ( spíš pozdě ) vyhledat odborníka a tak bych rád šel již z nějakým nápadem, protože skákat mu tam jako blázen v ordinaci, nebo na chodbě, no nevím... Díky

Odpověď odborníka:

Váš problém je nejspíše tzv. tepelná nebo cholinergní urtikarie (kopřivka). Je zcela jistě vhodné vyšetření dermatologem ve spolupráci s alergologem. Úlevu mohou přinést léky na alergii (antihistaminika), ovšem dopředu podotýkám, že léčba podobného problému je svízelná. Před vyšetřením lékařem se ale snažte žádné léky celkově ani místně neužívat, mohlo by to zkreslit výsledky některých testů... Přeji Vám, ať Vám specialistou navržená léčba přinese úlevu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: