Keloid po kalmetizaci

Dobrý den, mám keloid po kalmetizaci nad l.sin. lopatkou 12x19 mm, v roce 2004 aplikovány kortikoidy, došlo k opločtění. Potřebuji tento keloid excidovat, neboť mi velice vadí z estetických důvodů. Asi 6 chirurgů mne odmítlo, nyní jsem domluvena s jedním chirurgem, který je ochoten zákrok provést. Rizika recivy jsem si vědoma. Mám chtít nejdříve vnitřní excizi a po zhojení teprve excizi vnější části? Sníží se tím riziko recidivy? Dále bych se ráda zeptala jak velké riziko recidivy je v mém věku - 26. Je vhodné použít vstřebatelný či nevstřebatelný šicí materiál nebo tkáňové lepidlo? Dále mne zajímá vhodné krytí po zákroku - antibakteriální s Ag či silikonové plátky, ty se mi ovšem nepodařilo sehnat ve sterilním provedení - dají se autoklávovat? Dále jsem si na doporučení lékaře pořídila biolampu Zepter. Mám v plánu si opatřit kolchicin, ten jako mitotický jed by dle mých znalostí mohl snížit riziko recidivy. Dále mám v plánu ozařovat ránu cesiem 138. Můj plán léčby je radikání neboť mým cílem je minimalizovat plochu jizvy a docílit rovné jizvy. Nechci proto podstupovat laser, kryodestrukci apod. Kvůli této jizvě musím užtívat Trittico a Rivotril a Stilnox. Ráda bych se tedy zaptala jestli nevíte o chirurgovi který má pozitivní zkušenosti s tímto a byl by ochoten zákrok provést, třeba i experimentálně. Samozřejmě podepíši informovaný souhlas. Dekuji

Odpověď odborníka:

S exicizí byxh jistě počkal někjakou dobu. Jistě bych se poradil s plastickým chirurgem. Použití šicího materiílu, nejlépe 2 nitrokožní stehy. Použití krycího materiálu nechte na lékaři, nemusí být použi žádný, rána může být i otevřená. Recdiva je možná, ale nikdo ji nemusí ani zaručit ani vyloučit i když se provede pečlivé imunobiologické vyšetření. Na řadu vámi plánovaných opatření bych řekl, že méně je více, Organismus má dostatek obranných mechanismů, které bychom měli spíše podporovat než narušovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x