Keloidní jizvy

Dobrý den, Trpím na keloidní jizvy na ramenou. Největší mám po očkování proti tuberkulóze a další dvě po operaci ramene. Všechny jizvy jsou starší více jak 7 let a stále pracují a zvětšují se. Jizva po očkování mi byla asi před pěti lety vyřezána a pak laserována, ale bohužel mi keloid narostlo znova. Asi před třemi lety jsem opět zašel za kožním a chtěl keloid řešit. Dál mi plátky Mepiformu, které nezabrali a později obstřik Diprofosem. Diprofos na velkou jizvu žádný účinek neměl, na malou ano. Poté již kožní nic dál neřešil. Jizvy se mi stále zvětšují a já bych s nimi rád zkusil něco udělat. Slyšel jsem o kryolizaci jizev (Cryocounter), nových možnostech laserovaní, případně jiných druzích obstřiků. Mohli byste mi prosím poradit na koho se obrátit? Kdo se třeba zabývá přímo odstraněním keloidních jizev? Případně co dále dělat, aby se mi jizvy dále nezvětšovali? Bydlím ve zlínském kraji, takže pokud by zde bylo nějaké vhodné středisko, rád tam zajdu. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Keloidní jizvy jsou velký problém, protože jsou způsobeny vaší individuální reakcí kůže a tuto vaši dispozici odstranit nedokážeme. Pokud se do jizvy zasahuje ( laser, kryokauter..) může to vyvolat nové hojení a jizvení a pak je to takový začarovaný kruh- Jediné, co nezpůsobí novou tvorbu jizev je ta aplikace Diprophosu - takže bych doporučovala tento zákrok opakovaně. Tlakově masírujte.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: