Ketony

Dobrý den, jednou jsme si již psaly ohledně ketonů, které mám a že je nemusím řešit. Jsem ve 31. týdnu a mám těhot. cukrovku. Říkal mi to i můj gynekolog i doktorka z diaporadny, ale chtěla jsem se zeptat. Ty ketony mám i přes den ++ a to jím stále po 1,5 h, protože při celé porci mi cukr vylítne, tak jsme to rozdělily s doktorkou na menší a častěji. Ketony mám stále, ale doktorka na to už nic neříká. Nemůže to být nějaká jiná nemoc, která je způsobuje a je to nebezpečné? Všude se píše jen o ketonech po ránu. Dále jsem se chtěla zeptat. Od 26. týdne se léčím na těhotenskou cukrovku, nyní jsem ve 31. týdnu a zatím léčenou pouze dietou. UTZ ve 30. týdnu byl v pořádku. Mám dotaz ohledně vrozených vývojových vad při cukrovce. Stále se bojím, že jsem měla již cukrovku před otěhotněním, jenom mi nebyla zjištěna. Někde jsem četla, že do 8. týdne těhotenství při cukrovce to může mít za následek vrozených vývojových vad. Krevní testy(cukr byl asi 4,92) a screening v 1. trimestru jsem měla v pořádku, doktor mi dělal i nějaké šíjové projasnění. Triple test dle odběrů také dopadl dobře, a tak jsem nebyla poslána na odběr plodové vody a velký UTZ mi dělal doktor sám, protože má vybavení 3D v ordinaci, stejné jako u nás v nemocnici a říká, že je vše v pořádku. Bojím se, že pokud jsem měla cukrovku již před otěhotněním nebo dříve než mi byla zjištěna, že je miminko nějak postižené. Jaké jsou vývojové vrozené vady a může být miminko postižené? Výsledky při OGTT jsem měla vysoké 5,2...11,5...10,2, proto se bojím, že jsem ji měla již na začátku těhotenství. Moc děkuji za váš čas a odpověď.Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, věřte lékařům. Ve vašem případě, že byl prvotrimestrální screening v pořádku, bych byla klidná. První hladina glukosy byla v normě. Ketony v moči neřešte. Miminko z cukrovky postižené nebude. Důležitá je pro miminko hladina cukru. Ta nesmí kolísat výrazně. Ketony vliv nemají. Cukrovku před těhotenstvím jste pravděpodobně neměla, to by ta první hodnota cukru byla vyšší.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
15 rad pro boj se závislostí u blízkého člověka
Články: 15 rad pro boj se závislostí u blízkého člověka
Rozvrácená rodina nebo...
Kuřecí kolagen uleví bolavým kloubům
Články: Kuřecí kolagen uleví bolavým kloubům
Kuřecí kolagen může...
Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Články: Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Bolest nohou. Nejčastěji si...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Střevní záněty: jak se poprat s plynatostí a nadýmáním
Vyšetření štítné žlázy
Články: Vyšetření štítné žlázy
Vyšetření štítné žlázy je...
Pro nemocná játra je tabu alkohol i smažený řízek
Články: Pro nemocná játra je tabu alkohol i smažený řízek
Chronický zánět jater, tedy...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Chřipka a kojení
Články: Chřipka a kojení
Pomalu nastává období, kdy...
Praktický průvodce dětským očkováním
Články: Praktický průvodce dětským očkováním
Očkování je jeden z...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x