Ketony a těhotenská cukrovka

Dobrý den, jsem ve 28. týdnu a ve 26. týdnu mi byla zjištěna těhotenská cukrovka. OGTT nalačno 5,2, po 1 h 11,5 a po 2 h 10,2. Byla jsem poslána do diabetické poradny, kde jsem dostala dietu a glukometr na měření. Co mi byla zjištěna cukrovka, tak mám ketony v moči. Měla jsem na +++. Nyní mám tak ++, ale i přes den. Doktorka na diabetologii mi říkala, že se mám snažit udržet hladinu cukru v normě a ty ketony neřešit, že je to způsobeno tou dietou. Jím i druhou večeři. Ptala jsem se gynekologa, zda ty ketony nemohou nějak ublížit plodu a on tvrdí, že ne. Před dietou jsem se nestravovala zrovna ideálně: sladké, omáčky, knedlíky, skoro žádný pohyb. Nyní jak jsem začala jíst dietně a chodit na procházky, tak jsem začala hubnout. Jsem silnější postavy. Chtěla jsem se zeptat, zda ty ketony opravdu nemůžou ohrozit miminko a zda vadí to, že hubnu. Ultrazvuk u gynekola byl minulý týden v pořádku. Na další kontrolu mám jít 6.4.. Moc Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Lenka

Odpověď odborníka:

Ketony (správněji ketolátky) jsou náhradní zdroj energie, tvořený z tuku. Vyskytují se v moči při hladovění a diabetu, ale někdy i u jinak zdravých lidí. Jejich přítomnost v moči se dá nyní očekávat, protože jste omezila příjem sacharidů v potravě a Vaše tělo se tak přeorientovává na spalování tuků. Škodlivého vlivu ketolátek na dítě se bát nemusíte, ale pokud je jejich hladina vysoká, může to svědčit pro příliš přísnou dietu nebo hladovění. Doporučuji pokračovat v započatém režimu, u 90% těhotných s těhotenskou cukrovkou postačí režimová opatření (vynechat jednoduché cukry - džusy, limonády, sladkosti, ..., bílou mouku nahradit celozrnnou ..., ale jíst pravidelně malé dávky, k tomu pravidelný pohyb) k tomu, aby byly hladiny krevního cukru v normě. Neměla byste se snažit hubnout, do porodu už Vám zbývá jen několik týdnů a uvedená režimová opatření zatím stačí. Přestože Vaše cukrovka s největší pravděpodobností po porodu vymizí, bohužel máte do budoucna vyšší riziko cukrovky 2. typu. Hladina cukru by se měla potom pravidelně kontrolovat - stačí 1x ročně. Pokud máte výraznou nadváhu nebo obezitu, pomůže toto riziko snížit redukce Vaší hmotnosti.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: