Klacid 500, dimexol, otobacid, otrivin, triquilar a alkohol

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně kontraindikací užívaných léků. Nejprve mi byl předepsán Dimexol kvůli blokům páteře, ten beru 3x denně od pátku. Dále jsem v pátek začala užívat hormonální antikoncepci Triquilar. Včera jsem kvůli bolesti ucha navštívila ORL a dostala jsem na OMA ATB Klacid 500 2 denně na týden, kapky do uší Otobacid 3x denně na týden, nosní sprej Otrivin 3x denně a probiotikum Biopron 9 premium. Chtěla bych se zeptat, zda se tyto léky navzájem neovlivňují a především jestli nesnižují účinnost antikoncepce. Dále by mě zajímalo, jaká jsou rizika při požití alkoholu na tyto léky (oslava v pátek, už nebudu brát Dimexol). Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Tato kombinace léků je možná a není nebezpečná, navíc ji budete užívat jen krátkodobě. Alkohol se obecně při nemoci nedoporučuje, zvláště při užívání více léků se zvyšuje zátěž jater. Účinnost antikoncepce však nelze zaručit. Ačkoli Klacid střevní flóru příliš neovlivňuje, je možné, že dojde ke změně vstřebání antikoncepce, možná je i změna jejího metabolismu v játrech atd. Chcete-li mít jistotu, doporučuji současně užívat bariérovou metodu antikoncepce (kondom).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: