Klebsiella pneumoniae u novorozence

Dobrý den, naše miminko má necelých 6 týdnů, je hodně uplakané, trpí vodnatým a hlenovitým průjmem už 10 dní, stěry na bakterie byly negativní, ale vyšetření moče prokázalo bakterii klebsiella pneumoniae, i když v menším množství, protože paní doktorka nechce zatím dávat ATB. Myslím ale, že průjem má vlivem této bakterie, je to možné? Naštěstí zatím nedochází k úbytku hmotnosti. Dr. doporučila dodávat čaj, aby více močila. Můžu se zeptat, jak řešit průjem? Smectu i rýžový odvar vyplivuje a nadavuje se po tom. A můžu dávat čaj fenyklový i třeba heřmánkový? Bojím se, aby se stav nezhoršil, protože po každém průjmu se jí to dostává až mezi stydké pysky. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Veroniko! Plně chápu Vaše obavy o miminko. Nepíšete, jestli kojíte nebo dáváte umělou výživu. Infekce se u miminek bohužel projevují často jinak než u starších dětí. Za pozitivní nález v moči se považuje nad 10na5-tou bakterií u cévkované moči a u chytané či jinak odebírané 10na6-tou a vyšší. Klebsiela pneumoniae patří mezi méně časté patogeny močových infekcí. Infekce močových cest se u miminek může projevovat právě průjmem. Záleží tedy na klinickém stavu a konkrétním výsledku. Pokud byl vyloučen bakteriální původ průjmu, tak ještě připadá v úvahu virový. Každopádně by bylo žádoucí ověřit zánětlivé ukazatele v krvi - minimálně CRP a kontrolní moč mikroskopicky a kultivačně, nejlépe tedy cévkovanou. Bude-li elevace CRP a pozitivní nález v moči, je dle mého názoru třeba nasadit antibiotika dle citlivosti, kterou má paní doktorka jistě k dispozici. Také může být ve hře alergie na bílkovinu kravského mléka či intolerance laktózy. Nezávisle na tom můžete na průjem nasadit Enterol či Biopron forte nebo Enticon (stejná aktivní látka na průjem), které miminka většinou dobře tolerují. Případně, kdyby nepomohli, tak Hidrasec, který zastaví vylučování vody ze střeva do stolice. Místo čaje bych miminku spíše podával převařenou vodu event. "ochucenou" Uroval manosa sirupem, který brání přichycování bakterií v močových cestách. Jinak doporučuji po každé stoličce omytí zadečku a genitálií vodou s mycím gelem na intimní hygienu. Přeji miminku brzké uzdravení! S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: