Klíční kost (odskočená od lopatkové kosti)

Dobrý den, je mi 40 let, snad začínám druhou půlku svého života a rád bych jí prožil bez dalších zbytečných obtíží. 10.6.2012 se mi stal úraz klíční kosti na pravém rameni po pádu z výšky - diagnóza dle lékařské zprávy úraz po pádu z výšky - AC luxace vpravo Tossi III, P rameno - příznak klávesy, repozice bolestivá ale samo se dislokuje, nyní přichází k plánované cerkláži AC luxace Tossy III p ramene. Takže jsem absolvoval operaci, klíční kost zdrátovali (nebyla zlomená, jen byla odskočená od lopatkové kosti - dle lékaře to bylo toto kontuse P ramene inveterované AC luxace Tossy III, cerkláž). Dostal jsem ortézu, kterou jsem mohl za 3 týdny po úrazu sejmout a dále mít ruku na šátku a dle potřeby i šátek vynechat. Na další kontrolu jsem měl přijít za 2 měsíce a dále bylo domluvenože dne 24.9.2012 proběhne operace na vyndání cerkláže - drátů z ramene. Toto vše proběhlo bez větších potíží. Ale proč Vám píšu, hrozně moc mě trápí skutečnost, že po vyndání drátů z ramene mě na tom rameni zůstala BOULE způsobená tím odskočením klíční kosti, na hmat je to určitě ta klíční kost hned pod kůží. trápí mě to, je to i nevzhledné, ale i mě v určitém pohybu ruky tato boule napíná kůži a je to nepříjemné, rád bych měl rameno normální jako dříve. Mám se s tím smířit nebo požádat lékaře o znovuprovedení operace. Provedli svou práci kvalitně a odborně? Byl jsem hospitalizován pro tento operační zákrok ve státní nemocnici (zřizovatel kraj). S rukou i ramenem mohu vcelku bez problémů hýbat, ale štve mi, jak ta boule zůstala na tom rameni, jakoby do špičky. S pokračujícím věkem se to také může určitě zhoršovat. Známí mi říkají, že se to samo stáhne, že ty vazy, které jsem měl porušené, zpátky tu klíční kost stáhnou k sobě, ale tomu tedy nevěřím, je to pravda? Poraďte mi prosím, jsem z toho celkem na psycho, vadí mi to. Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Rozhodující je hybnost ramene, rameno je stran hybnosti a omezení velmi citlivý kloub. Nález u vás je patrně jen estetická záležitost. a u mužů přece jen není v popředí. Nová operace jistě ne Je třeba podotknout, že operace vykloubení nebo částečné vykloubení se provádí v hojném počtu v Evropě, ale v USA se tento posun klíčku operací vůbec neřeší. Anatomická změna se ponechá. Jinak poradí váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jste těhotná? Pozor na křečové žíly!
Články: Jste těhotná? Pozor na křečové žíly!
Mnoho žen se s nimi setká...
Slovníček pojmů
Články: Slovníček pojmů
Nevíte, co vám lékař ve...
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: