Klíční kost - porušené vazy (nebylo zlomené)

Dobrý den, prosím Vás moc o pomoc, už si nevím rady. Po pádu na pravé rameno dne 10.6.2012 došlo k vymknutí klíční kosti (nebylo to zlomené). 12.6.2012 jsem podstoupil operaci pomocí AC luxace. V září 2012 mě dráty byly vyjmuty, ale po splasknutí otoku zůstala na místě úrazu nepěkná boule. V listopadu 2012 jsem navštívil toho samého lékaře - operatéra. Prý i dle rtg snímků stav po první operaci vypadá tak, že jako kdyby ty dráty tam celou dobu nedrželi, že se vytrhly. Společně jsme se domluvili na další operaci, provrtá klíční kost a spojí vláknem (kotvou) tuto klíční kost s havranim výběžkem lopatkové kosti a celé to stáhne (tato kotva už pak natrvalo zůstane v těle) + použije ještě také AC luxaci. 6.12.2012 jsem tedy podstoupil reoperaci. V únoru 2013 mě dráty AC luxace vyndali, ale po opadnutí otoku zase zjišťuji, že klíční kost je jaksi vystouplá a dělá znovu bouli. Vypadá to dost nehezky, nejsem spokojený, myslel jsem si, že právě ta kotva hezky klíční kost stáhne a rameno bude bez boule!! Zůstane jen jizva, ta mi nevadí. Laicky si myslím, že klíční kost se dala ještě více operací přitáhnout, cítím vůli když si jí zmáčknu. Je mi 40 let a rukou bezbolestně hýbu, ale vystouplá klíční kost mě opravdu psychicky stresuje. Připadá mi to, jako bych na žádné operaci ani nebyl. O rameni jako bych pořád věděl, prostě tu ztuhlost a bouli pořád cítím. Prosím Vás poraďte mi, dá se s tím ještě něco dělat? Mám ještě šanci, aby rameno bylo srovnané a neřipadal si jak mrzák? Potkal jsem známého, ten měl stejný problém s klíční kostí, je po operaci a rameno má rovné, žádná boule!!Jsem ochoten podstoupit další operaci, ale určitě bych už hledal jiného operatéra. Prosím poraďte mi na koho a kam bych se s tímhle problémem mohl obrátit. Operaci bych si i zaplatil. Mnohokrát děkuji za Vaší odpověď. Julius

Odpověď odborníka:

Je potřeba radit ke zdrženlivosti. Pooperční ona boule se bude jistě mírně upravovat, zůstane snad jen kosmetický defekt, který většinou není nijak nápadný, je lehká asymetrie obou ramen , vyvýšení zevní části klíčku. Je třeba poodotknout, že v USA se běžné luxace akromioklavikulárního skloubení, t.j. vykloubení mezi klíčkem a lopatkou téměř vůbec neoperují. Operace je postup v Evropě. Další operace až po velkém zvážení. To vše říkám aniž bych viděl pacienta a rtg snímek, podrobněji poradí váš ortoped. Řada operací pacienta většinou neuspokojí. Nyní spíše rehabilitace a fyzikální léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x