Klimakterium

  • Dotaz od: Andrea Kožnárková
  • Publikováno: 31.10.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, mám takový menší dotaz. Před 4 roky jsem ze zdravotních důvodů podstoupila hysterektomii, pro velké bolesti dělohy, endometriozu, hormonální léčba bez výsledku. Nyní trpím návaly horka, špatně spím, bolestmi hlavy, chodím do poradny s prsy, kvůly cistám a velkou citlivostí a bolestmi prsů. Je možné, abych měla již příznaky přechodu?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po hysterektomii jste měla mít ihned nasazeny léky, které by vám suplovaly pohlavní hormony, tedy pokud vám odstranili i oba vaječníky. Pokud tedy máte problémy, jistě předčasnou menopausu mít můžete, hlavně když byly odstraněny vaječníky.I kdyby vám byly ponechány, jistě jejich porucha funkce může nastat - mělo by být vše podrobně vyšetřeno krevními a jinými testy. Informujte se urychleně u vašeho gynekologa, jak to u vás po operaci je a on může vám nasadit léky, které budou nahrazovat chybějící vorbu pohlavních hormonů, může vám to velmi podstatně zlepšít kvalitu života (pokud by se narovnala hormonální nerovnováha, je velmi pravděpodobné, že vám přestanou i problémy s prsy). Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: