Klimakterium

Mám na Vás dotaz,jak by bylo nejlépe řešit období klimakteria. Je mi 51 let,mám tělísko Mirena,které by se mělo již nyní po pěti letech odstranit. Roční prohlídky jsou zatím v pořádku,lékař mi následně doporučuje substituční léčbu,které se obávám .Matka v 70 ti letech nádor dělohy a babička prsu.Sama beru léky na vysoký tlak.Nejlépe mi vyhovovalo tělísko,trpěla jsem silným krvácením.Tímto se to vyřešilo. Nejde tělísko dát ještě na pár let? Nebo co by bylo vhodné?Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Ivo, není vůbec důvod okamžitě nasadit hormonální substituční léčbu (HRT). HRT se užívá pouze v odůvodněných případech - silný přechodový syndrom (návaly, noční pocení), nebo deprese či atrofie genitálu. Vzhledem k tomu, že jste měla zavedenou Mirenu, tak není jasné zda váš organismus už prošel přechodem, nebo ne a proto bych navrhovala po odstranění tělíska vyčkat zda se obnoví menstruace, nebo zda se objeví nějaký příznak přechodu. U žen v období kolem přechodu se dá léčebně využít i Mirena, ale musí se k ní užívat i malé dávky hormonu estrogenu, takže by jste se hormonům nevyhla ani po opakovaném zavedení tělíska. Při problémech souvisejících s přechodem lze kromě HRT využít i jiné preparáty. Pacientky si pochvalují preparát Sarapis a Estromenox, oboje je volně prodejné a dostupné v lékárně. Možná žádné příznaky přechodu mít nebudete, cyklus se vám neobnoví a tím pádem jste už po přechodu a žádná terapie není nutná. Po přechodu je vhodné doplňovat vapník a vitamín D jako prevenci osteoporozy a samotřejmě vyvážená strava a dostatek pohybu.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: