Klimonorm a následky jeho dlouhodobého užívání

Od 42 let do 55 let ( 13 let) jsem užívala Klimonorm. Při začátku léčby Klimonormem v roce 1993 (potahované dražé bílé a zelené ), bylo na příbalovém letáku uvedeno, že se smí lék užívat maximálně po dobu 8-mi let. V době kdy došlo ke změně barvy potahovaných tablet (bílé a hnědé) to tam již uvedeno nebylo. Lékaře jsem na toto upozorňovala několikrát, protože jsem měla časté závratě, mdloby, černo před očima, aritmie .... dokonce jsem přibrala na váze o 15 kg během prvních dvou let užívání Klimonormu, ačkoliv jsem měla pohyb a téměř nejedla. Mohl mi tento lék užívaný 13 let způsobit aritmii srdce, vysoký krevní tlak a získanou chlopenní vadu? Jsem po ablaci RFA pomalé dráhy v IKEM Praha a nyní procházím vyšetřeními z důvodu špatné činnosti srdce ( oběhového systému, chlopní ). Po vysazení Klimonormu v roce 2005 jsem váhu o 10 kg již snížila, bez diet.

Odpověď odborníka:

Chlopenní vadu vám jistě nezpůsobil,doba užívání je individuální závisí na věku a potížích pacientky, při hormonální léčbě přibytek va váze může být, je třeba tomu i přizpůsobit stravovací zvyklosti,neviděl bych souvislost mezi současnou arytmii a hypertenzí s lékem,který jste ukončila počítám li správně dle vašich údajů v roce 2006. příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: