Klíšťata

Dobrý den, Slyšela jsem názor jednoho lékaře, že pokud se člověk setkal za život s větším množstvím přisátých klíšťat , vlastně získal proti nim přirozenou imunitu .Je toto pravda? Za svůj život jsem měla desítky přisátých klíšťat, denně je tahám ze svých psů. MOhu být tedy klidná ?Děkuji Magda K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel opakované přisátí klíštěte Vám nezajistí ochranu proti infekcím přenášenou klíšťaty. Proti klíťové encephalitide je možné se dát očkovat, proti lymské boreliose zatím ne. Je důležité klíště po přisátí co nejrychleji odstranit, místo vydezinfikovat přípravky s jodem, sledovat místo přisátí, při podezřelé kožní rekaci raději vyhledadat lékaře, který psosoudí zad-li je nutné nasadit antibiotickou léčbu při podezření na boreliovou infekci.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: