Klíště

Dobrý den. Asi před dvěma týdny jsem na sobě našla přisáté klíště, je možné, že jsem ho na sobě měla několik hodin. Ještě ten den jsem začala pociťovat nevolnost, bolest hlavy, tlak v šíji, bušení srdce a postupně i bolest v krku, žádná skvrna se však neobjevila. Lékařka mi to po krevních testech začala léčit jako borreliozu, nasadila mi antibiotika Azithromycin-ratiopharm 500 mg. Léčba má trvat 5 dní, což mi připadá málo, neléčí se tato nemoc až tři týdny? A tyto příznaky odpovídají prý spíš encefalitidě, je to pravda? Klíště jsem mohla chytit jak v Opavě, tak v Novém Jičíně, nelze to určit z důvodu dojíždění do školy. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

1) To, že byste se infikovala encefalitidou a ještě týž den onemocněla, je velmi nepravděpodobné. Abyste měla jistotu, můžete za 4 týdny od přisátí provést vyšetření protilátek, ale myslím, že je to zbytečné. 2) Boreliosa se projevuje zcela jinak, bez jakýchkoli celkových příznaků, víceméně jen změnami na kůži. 3) Antibiotická léčba boreliosy trvá v závislosti na použitém antibiotiku od 5 dní do 3 týdnů. V případě azitromycinu je to skutečně těch 5 dní, ale myslím, že boreliosu opravdu nemáte.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: