Klíště

Dobrý den, prosím o informaci. Jak se projevuje infekce borely v časovém odstupu opětného kousnutí klíštětem. V květnu2010 mne kouslo klíště na noze. Rudá skvrna s bílým středem signalizovala infekci boreli. Silně mne bolela mne hlava a cítila jsem se špatně - dostala jsem Azytromycin 500mg. V září se mi k léčenému vysokému tlaku přidaly potíže - arytmie, velké výkyvy tlaku. Asi po měsíci se to podařilo stabilizovat (Agen, Trimepranol) - mám za to, že to způsobila borela. V prosinci krevní test na borelu - pozitivní, v lednu 2011 opět atb - Doxybene 100 30tbl. Květen 2011 krevní test - dle praktické lékařky částečně dobrý, částečně špatný. Přeléčovat už se nebude, za půl roku kontrola. Nyní nový problém: před 2 dny kousnutí klíštětem - malé jako zrnko máku - nepovedlo se odstranit celé, udělala se ranka slabě krvácející. Silně svědí, pobolívá, malá skvrnka. Porada s lékařkou: mám se sledovat. Zajímalo by mne, pokud by se infekce borely opakovala, co to obnáší. Jak se projeví dřívější nákaza? Mám obavy hlavně kvůli problémům se srdcem (arytmie). Pro informaci: klíšťata jsou z trávy vedle domu a zatím nikdo jiný problémy neměl. Rány se mi špatně hojí, cukrovku ale nemám. Děkuji za odpověď, omlouvám se že je dotaz tak obšírný.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jak píšete v 05/2010 jste prodělal časné stadium boreliosy, kde se lokálně na kůži objevilo zarudlé ložisko scentrálním vyblednutím, je dobře , že jste byla přeléčena antibiotiky. Vaš problémy se srdcem s vysokou pravděpodobností nemají souvislt s prodělanou infekcí. Postižení srdce způsobené infekcí boreliemi , projevujcící se nejčastěji arytmiemi /tzv. A-V bloky/ je v Evropě velmi vzácné. Mezi pozdní projevy spíše patří postižení nervového systému, kloubů,, kožní projevy. Laboratorní diagnostika je velmi problematická, akutní protilátky mohou dlouhodobě přetrvávávat v krkvi pozitivní, i když infekce byla řádně přeléčena a neznamenajíí akutní infekci. Důležtié je vždy odběr posuzovat s klinickými projevy u pacienta. Kožní forma borliosy většinou nesvědí, takže Vaše nové ložisko sledujte, pokud by se kožní nález měnil, určitě navštivte svého lékaře, nákaza se může opakovat , a pak je nutné infekci opět přeléčit antibiotiky.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x