Klíště

Dobrý den, před zgruba pěti až šesti dny jsem chytnul klíště, kterého jsem si po přibližně po dvou dnech všimnul a vyndal ho. Kolem něj v tu chvíli byl červený kruhový flek (nepříliš velký). Pak se začal flek postupně ztrácet a teď, po 4 dnech od vyndání klíštěte, je skoro zcela zmizelý. Můj problém je, že asi po 4 dnech od přisátí klíštěte jsem navečer zaznamenal ´divný pocit´ a mírně zvýšenou teplotu (maximálně 37.3). Byl jsem u lékařky a ta mi řekla, že to nemůže být borelióza a jedině snad encefalitida, což se prý pozná až za 14 dní. Moje otázka zní- je jistě borelióza vyloučená, jestliže mi mizí skvrna na kůži a zároveň nemám ani přílišné horečky nebo vyloženě silnou slabost? Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Boreliosa i encefalitida se dá zjistit z krve za 4 týdny, dříve to nemá smysl. Skvrna na kůži menšího rozsahu bývá po klíštěti poměrně často, jedná se o alergickou reakci na vpich, během několika dní vymizí a nic se neděje. U boreliosy je skvrna velká - většinou 5 cm v průměru a více (i 20), světlá, někdy téměř neznatelná. Při jakékoli nejistotě by ale váš lékař měl provést po 4 týdnech odběry.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: