Klíště

Dobrý den. Dneska náš syn 1,5 roku sebral ze země klíšně. Zřejmě vypadlo ze psa nebo kočky. To klíště bylo rozmáčknuté takže měl trochu krev na ručičkách a i na pusince. Zřejmě si pak strčil ručičky do pusy. Tak se chci zeptat jestli by se i takhle mohl nakazit pokud by bylo klíště infikované? A když se žádné příznaky neobjeví do 14 dnů tak je to v pořádku, nebo ta inkubační doba než se nemoc projeví je delší? Teď se zřejmě už nic jiného nedá dělat, jen čekat? Dekuji moc za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nákaza touto cestou by byla vzácná, chlapeček by musel mít drobnou ranku, která by se dostala do kontaktu se sekrety klíštěte. Poradila bych Vám zaznamenat si epizodu s klíštětem do kalendáře, pro případ, že by se projevili nějaké příznaky, abyste přesně věděla, kdy to bylo. Příznaky se mohou objevit i po několika měsících od kousnutí. Hlídejte chlapečka a kdyby se Vám na něm cokoliv nezdálo, zajděte k lékaři. Pro Váš klid bych Vám doporučila naočkovat chlapečka proti klíšťové meningoencephalitidě. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Od rozšířených žil k neplodnosti?
Články: Od rozšířených žil k neplodnosti?
Křečové žíly často obtěžují...
Lze se bránit lékům způsobujícím ospalost?
Články: Lze se bránit lékům způsobujícím ospalost?
Většina léků má kromě...
Na co byste neměli zapomenout při léčbě kortikoidy: 1. část
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Impotence
Články: Impotence
Nedostatečná tuhost...
Probiotika chrání kojence před atopickým ekzémem
Články: Probiotika chrání kojence před atopickým ekzémem
Kojící matky mohou významně...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: