Klíště

Dobrý den, před týdnem jsem si odstranil z lýtka klíště - odstranil jsem jej celé vykroucením po potření Tea Tree Oil, ale cca po dni a půl než jsem na něj přišel - nicméně i po týdnu v místě vpichu zůstala ranka jako po bodnutí, kolem cca 5mm mírně zarudlá, která chvílemi svědí. Je toto normální reakce nebo je nutné se nějak "stresovat"? ranku jsem potíral Jodizolem. Případně za jak dlouho by se ranka měla zhojit - zmizet? Klíště jsem neměl více než 10 let, takže moc zkušeností nemám. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, týden trvající místní zánětlivou reakci po vyndání klíštěte lze považovat ještě za normální. Je důležité se přesvědčit, že v rance nezůstal zbytek klíštěte. Lékaře vyhledejte v případě, že by zarudnutí nemizelo nebo se zhoršilo (možnost druhotné bakteriální infekce v ráně) a také v případě, že by se po vymizení ranky i zarudnutí objevily v daném místě jakékoliv nové kožní změny (možná manifestace kožní formy borreliózy - obv. se objeví do 1 měsíce po vpichu, ale někdy i o dost později...).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: