Klíště a horečky

Dobrý den, dcera 2,5let měla před týdnem klíště a od dnešní noci je v horečkách 38+ a pořád spí. Jinak si na nic nestěžuje,kašel nemá. Bojím se, že by to mohla být encefalitida. Jelikož flek na těle nemá. Proto se chci zeptat, kdy se dá zjistit od kousnutí klíštětem zda došlo k nákaze? a co mám hlídat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Silvie! Týden po přisátí klíštěte je dosti brzo, nicméně vzácně může, zřejmě při větším množství virů, i po takto krátké době dojít k prvním příznakům. objevují se horečky a "chřipkové" potíže. U borreliózy flek vždy být nemusí. U malých dětí bývá třeba zduření ušního boltce či prsíček. Zpět k encefalitidě. Nadměrná spavost zde bývá častá, stejně jako bolesti hlavy a též zvracení. Zjistit se to laboratorně dá, až po cca dvou týdnech od nákazy. Hlídejte celkovýc stav a chování dítěte. Nicméně, pokud jsou přítomné typické klinické příznaky, tak je laboratoř až na druhém místě. Pokud se Vám dítě nezdá, vyhledejte lékaře, spíše dříve než později. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: