Klíště a vitamin b

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má užívaní vitaminú B příznivý účinek v prevenci před klíšťatmi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vitamín B /doporučuje se někdy B komplex/ jako takový může zvyšovat vaši imunitu, ale před kousnutím klíštětem vás spolehlivě neochrání. Před přisátím klíštěte je možné se bránit aktivněji. Dobrou prevencí je používání repelentů ( např. Difussil), nošení vhodné oblečení a obuvi (dlouhé a světlé kalhoty) a v každém případě důkladné prohlédnutí těla po příchodu z přírody. Někdy se sice doporučuje užívat B komplex vitamín nebo více jíst česnek – pak nebudete prý klíštěti tolik "chutnat ani vonět", ale tyto rady nejsou lékařsky ověřené. V případě klíšťové encefalitidy je ideální prevencí očkování /pokud bydlíte v oblastech jejich většího výskytu, doporučovala bych/. Více info o této problematice na http://www.klistova-encefalitida.cz/. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: