Klíště - možnost nákazy

Dobrý večer,chtěla jsem je Vás zeptat o radu v sobotu jsme si vyrazili do lesa na houby nastříkaly se repelenten na klíštata, přesto jsme chytli klíštata syn 5,5 roku celkem 5 klíštat 4 jsme našly hned v sobotu večer když jsme dorazili a jedno až v pondělí ,ale nevím kde se tam vzalo na 100% bych řekla ,že tam v tu sobotu nebylo a dnes koukám co to je a měl ho na lopatce já měla 2 a manžel 1 byly jsme v Mokrovratech kousek od Dobříše, tak jsem se chtěla zeptat jestli bych měla zajít raději ze synem na odběry .očkován není,moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Marie, po přisátí klíštěte už se naočkovat na klíšťovou encefalitidu nedá. Protilátky v krvi nebudou průkazné, pokud ještě nepropuklo onemocnění, proto Vám nyní odběry příliš nepomohou. Na klíšťovou encefalitidu navíc neexistuje specifická léčba (jen se tlumí horečka, bolesti a pacient je v klidu). Pokud byste se nakazili boreliozou, objeví se červený flek, který se může po těle přemisťovat - pak je nutné zajít k lékaři pro antibiotika. Pokud vyrážíte do přírody často, jednoznačně doporučuji očkování - zánět mozkových blan nebo mozku, který člověka vyřadí z činnosti na 2-6 týdnů a může mít trvalé následky, prostě nestojí za riziko.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: