Klíště na žaludu

Dne 20.8. jsem na svém penisu na žaludu (jsem obřezán) našel klíště. Asi hodinu předtím tam pravděpodobně nebylo. Ihned jsem ho nepoznal, tak jsem jen prstem chtěl to černé něco odstranit, což se mi na třetí pokus celkem lehce povedlo - nebylo tedy asi ještě moc přisáté. Ani nasáté nebylo, bylo celé černé, bez světlého zadečku. Klíště jsem neměl přes 15 let, jsem očkován, ale bojím se boreliózy. První z příznaků, červené zarudnutí, se neobjevuje, ale můj dotaz je ten, zda jej lze vůbec na žaludu pozorovat. Žádné příznaky zatím nepozoruji, chodím často cvičit, takže svalová únava je u mne celkem běžná. Vážně mám velké obavy z onemocnění, stále na to myslím, i když žádné příznaky nemám. Jak se mám ujistit o tom, že mi nic nehrozí? Je mi trapné jít s tímto problémem k mé obvodní lékařce. Děkuji mnohokrát za radu.

Odpověď odborníka:

Nemusíte se nijak ostýchat, mít klíště v daných partiích není nic vyjímečného... Pokud jste klíště odstranil brzy, je riziko nákazy nízké a pokud se cítíte dobře a nepozorujete žádné změny stavu, není potřeba vyhledávat lékaře. Je ale nutné sledovat pečlivě místo vpichu. Kožní stadium borreliosy by bylo myslím dobře rozeznatelné i na žaludu, nemusí ale vypadat typicky - jako podezřelou tedy berte jakoukoliv kožní změnu žaludu i penisu. Pokud by byl nějaký problém, neváhejte se obrátit na Vaší paní doktorku, není třeba se stydět!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x