Klíště v těhotenství

Dobrý den, jsem nyní v 11. týdnu těhotenství, dne 1.6. jsem si našla přisáté klíště, které jsem měla maximálně 8 hodin. Asi týden po přisátí jsem měla v tom místě malou skvrnku cca 3 mm jinak nic. Klíštovou encefalitidu mám naposledy očkovanou v r. 2010, ovšem mám obavy z dalších onemocnění, jako je borelioza a ehrlichioza (o které jsem se až nyní dozvěděla, že může být v těhotenství velmi nebezpečná), klíště na rozbor jsem neodeslala, protože jsme ho vyndali pomocí ixodermu, které klíště vysuší, tak jsem si myslela, že rozbory provést nelze a hlavně jsem se třeba o riziku ehrlichiozy dozvěděla teprve nyní a jsem z toho docela vyděšená. Doporučila byste mi odběry na boreliozu či ehrlichiozu? A pokud ano po jaké době od přisátí? Hledala jsem na internetu a doporučení se liší od 3 do 8 týdnů. A jaká jsou případná rizika těchto nemocí pro nenarozené dítě? Moc Vám děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, co se týče testování, běžné dostupné testy, hrazené pojištovnou, se mohou provést až 6 a více týdnů od přisátí, Bohužel mají jen 50ti % záchytnost. Přesnější testy pojištovny nehradí, a jsou dostupné jen na nestátních, soukromých zdravotních zařízeních. Co se týče možného onemocnění dítěte by dalo na dvouhodinouvou přednášku. Nicméně, naštěstí, ve většině případů, pokud je matka jinak zdravá, bývá dítě zcela v pořádku. Pokud jste doposud neměla žádné potíže v obraze virového onemocnění, je pravděpodobnost, že jste se nakazila mala, a nezbývá než věřit, že se vše bude vyvíjet bez problému. Myslím si, že určitě ano. S pozdravem Dr. Roman Špaček

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Masáž srdce je při první pomoci důležitější než umělé dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x