Klíšťová encefalitida

V sobotu 9.5.09 jsem si našel malé klíště na klíční kosti. Bylo tak malé, že na první pohled téměř nebylo poznat, že jde o klíště. Bylo tak 1 mm ale jistě ne větší než 1,5 mm. Asi vím kde jsem k němu přišel, takže můžu zhruba odhadnout dobu do odstranění. Bylo to asi po 8 hodinách. Když jsem ho večer objevil, bylo již zakousnuté ale zajímavé bylo, že po odstranění nezůstala na kůži žádná pozorovatelná skvrna, nebo jiné zabarvení kůže a po několika minutách jsem už si ani nebyl jistý v kterém místě přesně bylo. Zaslal jsem ho hned do laboratoře v ČB a bohužel bylo pozitivní na klíšťovou encefalitidu. Od středy pociťuji příznaky lehké virózy (vždy se mi projevuje pískáním v uších a pocitem "horkého čela"), ale teplotu jsem doposud neměl a ani teď nemám. Takže nevylučuji, že jsou to nervy a strach z KE. Očkovat jsem se bohužel nedal protože jsem doposud ještě klíště nikdy neměl (je mi 49 let). Infekční oddělení v nemocnici jsem kontaktoval ale tam se se mnou moc nechtěli bavit pokud nemám horečku. Prosím o informaci zda je nákaza pravděpodobná a jestli třeba nemám ležet, případně co bych měl podniknout aby byla šance, že onemocnění nepropukne do 2 fáze. Děkuji předem za odpověď , Michal Schenk

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se v okolí ranky neobjevilo zarudnutí a pokud ani nemáte teplotu, je nákaza málo pravděpodobná. Přesto pokud byste horečku doprovázenou svalovými bolesti dostal, kontaktujte co nejdříve lékaře. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: