Klíšťová encefalitida

Dobrý den paní doktorko, v červnu 2013 (4. a 25. června) jsem byla očkovaná proti klíšťové encefalitidě (FSME_IMMUN 0,5 ml Baxter). Třetí dávku jsem nedostala, protože jsem otěhotněla. Stále ještě kojím a podle mojí lékařky, bych s očkováním měla počkat, dokud nepřestanu kojit. Chtěla bych se zeptat, jestli jsem chráněná proti klíšťové encefalitidě, i když mám jen 2 dávky. A ještě by mě zajímalo, jestli až půjdu na očkování, budu muset dostat 3 dávky nebo bude stačit jedna, příp. dvě. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lucie, 3. dávka proti KE se podává ideálně za 5-12 měsíců, pokud k tomu nedojde, není možno spolehlivě tvrdit, že jste proti KE chráněna. Za této situace je vhodné odebrat krev a vyšetřením zjistit, zda ještě máte ochranné protilátky, či nikoli. Pokud ano, pak podat jednu pokračující dávku a další v obvyklých intervalech. Pokud ne, je vhodné zahájit očkování znovu od začátku. Kojení není zásadní kontraindikace očkování. Jedná se o neživou vakcínu. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: