Klíšťová encefalitida

Dobrý den paní doktorko,29.7. jsem si našla klíště a vytáhla ho.Asi po týdnu jsem měla chřipku, zpočátku bolesti kloubů, únava, pak se přidala rýma.Trvala asi 10 dní.Chci se zeptat,zda to mohla být první fáze encefalitidy.Na internetu jsem se dočetla, že encefalitida se projeví od 2 - 30 dní.Znamená to tedy, že pokud do konce srpna nezačnou bolesti hlavy a další příznaky II.fáze, jsem z toho venku?Nebo se to může projevit i později?Ráda bych měla jistotu, protože mám letět 9.9 do Turecka a nerada bych, aby mě to chytlo tam. Poradíte mi prosím co mám dělat?Mám si zajít na krev?Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Začala bych tím,čeho se obáváte-virového zánětu nervového systému.Jako každé virové onemocnění,léčba je tzv.symptomatická-podle příznaků.Imunitní sytém člověka je schopen se s virovým agens vyrovnat,je zapotřebí jen zvýhodnit jeho momentální situaci relativně šetřícím režimem,.Na infekčních klinikách stůňou pacienti s projevy dráždění mozkových plen.Lehké formy virového neuroinfektu pravděpodobně prodělá řada pacientů,aniž by byla stanovena diagnosa.- Bohužel,nevím,jakou Vám poskytnout radu,protože Vaši imunitní situaci nyní neznáme.Nezbývá,než dodržovat dobrou životosprávu a věřit,že i v případě,kdyby u Vás k infekci došlo,bude průběh velmi mírný.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: