Klíšťová encefalitida?

Předem se omlouvám za pravděpodobně zařazení dotazu do špatné rubriky. Asi před týdnem jsem si vytáhla klíště, bylo uplně malinké, prakticky nenasáté, ale zakousnuté - tipuji tak max. hodinu. Vytažení proběhlo bezpečně háčkem na klíšťata a následnou desinfekcí místa. Po týdnu je na kůži jen malá světlá tečka, tudíž žádná ohraničená skvrna, která by ukazovala na boreliózu. Můj problém spočívá v tom, že mě včera neslutečně začaly bolet svaly a klouby na nohou, a to absolutně bez příčiny nebo jako důsledek fyzické námahy, prostě jen tak. Je to svalová stuhlost jako při natažení svalu po sportu, ale jedná se o obě stehna i obě lýtka. Po sezení mám zatuhlé i kotníky a prsty na nohou. Můze to být příznak prvotní fáze KE, nebo je to jen souhra náhod? Bylo by lepší nechat si jít odebrat krev? Jelikož jsme už v rodině toto onemocnění zažili, a vygradovalo v ochrnutí obou horních končetin, jsem možná v tomto ohledu přehnaně katastrofická, proto jsem si i vytǎzené klíště nechala v plastové krabičce - má smysl ho někam odeslat na testy, případně kam? Mockrát děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne, MV

Odpověď odborníka:

Vaše obavy rozhodně nejsou liché. Inkubační doba klíšťové encefalitidy může být i pouhých 7 dní. Měla byste co nejdříve navštívit infekční ambulanci či kliniku infekčního lékařství, kde Vás náležitě vyšetří a ošetří.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x