Klíšťová encefalitida

Náš šestiletý syn měl před deseti dny přisáté klíště. Přišli jsme na něj zřejmě brzy, protože nebylo nacucané. Syn nebyl očkován proti klíšťové encefalitidě. Dnes se u něho vyskytla horečka 38,7° C. Bolí ho trochu hlava, jiné příznaky nemá. Bojíme se, že by mohlo jít o první fázi onemocnění klíšťovou encefalitidou. Bojíme se prosím oprávněně? Dalo by se v této fázi z krve zjistit, zda se jedná o nákazu? Za dva týdny máme v plánu cestu do Chorvatska, bojíme se, že by tam mohla propuknout druhá fáze. Můžete nám prosím poradit, jak dále postupovat? Děkuji.

Odpověď odborníka:

V případě Vašeho syna se může jednat o nákazu klíšťovou encefalitidou. Inkubační doba je 1-2týdny a první fáze připomíná chřipku, tj. horečka, bolesti hlavy, bolesti kloubů a únava. Nemohu však ani vyloučit i jiná onemocnění. Virus se v krvi zjistit nedá, ale protilátky již na začátku onemocnění ano a také se zjišťují z mozkomíšního moku. Nezlobte se, ale není možné provádět diagnozu u dítěte přes internet. Mají-li rodiče podezření na klíšťovou encefalitidou, neměli by vůbec váhat a měli by co nejdříve navštívit lékaře. Doporučuji tedy co nejdříve navštívit lékaře, buď Vašeho pediatra nebo rovnou jít na infekci. Nejpozději zítra a pokud bude horečka stoupat nebo se stav Vašeho syna zhorší tak raději jděte na pohotovost i v noci. Budete-li riskovat rozvoj druhé fáze v Chorvatsku, může mít Váš syn trvalé následky. Přeji, ať vše dobře dopadne.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: