Knedlík v krku

Dobrý den, potreboval bych poradit, Je mi 23 a mam pocit knedliku v krku uz nejaky ten tyden, na zacatku roku jsem ho mel asi 2-3 tydny pak zmizel, a pred tydnem mi to zaclo znova. Jsem alergicky na Histamin, Pelyněk a Roztoče, 3 roky jsem chodil na injekce Phostal-pelyněk, pak jsem dlouho nemel problemy, a letos jsem byl v dubnu nemocnej s anginou, hned po angíně jsem zacal mit svedeni na patře, a svedeni/paleni oci z alergie. Občas si vezmu Aerius od matky ktera ho bere na alergii a proti svedeni to pomuze, bohuzel knedlik v krku mam stále bez prestavky kazdy den. Jelikoz vysetreni u Alergologa mam az v zari, rad bych zjistil jestli to neni zpusobeno necim jinym. Psychicke problemy nemam, pater ani zada me neboli takze to bych vyloučil. Asi pred 4 roky mi zjistily maly uzlik na stitne zlaze, ktery ale nema zadny vliv na stitnici. Na vysetreni Stitne zlazy jsem byl na zacatku tohoto roku, kazde 2 roky chodim na kontrolu, a beze změn, krevni testy v poradku. Tak uz si nevim rady co s tim mam dělat. Nemam zadne jine problemy jako paleni zahy, nebo bolesti zaludku takze moc neverim ani Refluxu, ale nekdy se mi stane pri řihnutí ze se mi dostane tekutina nebo kus jidla do krku, ale je to velmi ojedinele.

Odpověď odborníka:

Vážený Tomáši, jste-li alergický na roztoče a pelyněk, měl byste užívat denně tabletu antihistaminika - Aerius, Zyrtec,Jovesto. Pravidelně, 1x denně. Jinak po prodělané angině můžete mít určitou dobu pocit knedlíku v krku, který je často způsoben poruchou funkce sliznice hltanu, která vytváří málo sekretu, než zcela zdravá sliznice, na sliznici i zasychá a to vyvolá pocit knedlíku v krku. Kupte si v lékárně tak zvaná 4 Natria, směs solí ke kloktání. Naberte na špičku příborového nože - kulatá špička- a dejte sůl do skleničky s vlažnou vodou. Kloktejte ráno a hlavně večer před spaním.Ještě si kupte tablety Panthenol, kterou si během dne 2 - 3 x nechte rozpustit v ústech. Asi 20 minut po kloktání či vycucání tablety nejezte, nepijte, ale látka mohla působit. A varujte se příliš větrových cucacích tablet, které sliznici dále vysušují.Jsou-li Vaše problémy způsobeny poruchou funkce sliznice , tato léčba do 2 týdnů bude účinná a obtíže vymizí..

MUDr. Helena Rosická
MUDr. Helena Rosická

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: ORL Rosička s.r.o., ambulance ORL pro dospělé a děti, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: