Kojení

Dobrý den. Do 14 dní bych měla rodit a strašně moc bych chtěla kojit. Předešlé 3 děti jsem kojila max.6 týdnů. S přibývajícími týdny mi ubývalo mléka a v 6ti týdnech mi paní dr.řekla, že děti nepřibírají,ba naopak úbívají, ža nemám mléko. I přes to, že jsem se snažila odstříkávat (ale nabylo co) mi mléko ubívalo. Nyní čekáme 4 mimčo a já bych strašně chtěla alespoň jednou kojit. Ale nevím kde je problém. Nikdo to se mnou nechtěl řešit. Prý mám odstříkávat a chce to čas, ale nikdy to nešlo. Příkrmy jsem podávala buď lžičkou nebo injek.stříkačkou, ale nic. V porodnici jsem max.nakojila kolem 10 - 15 ml a s tím nás pustili domů a do zprávy napsali - plně kojeno. Což si nemyslím,že by bylo. Bude se to nějak opakovat,nebo s tím mohu něco dělat? Děkuji za odpověď. Lída

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Ludmilo! Chápu Vaše starosti i Vaši touhu. Škoda, že jste již dříve nekontaktovala nějakou laktační poradkyni, které se na problematiku kojení specializují. Po těch třech neúspěšných kojeních již v podvědomí máte program, že to nepůjde a strach z toho, že to nepůjde. Je třeba se na tento strach podívat v klidném rozpoložení a v duchu ho "překreslit" představou toho, co si přejete. Představujte si, jak je to krásné, když kojíte své děťátko, jak se při tom cítíte, jak miminko saje, mlaská, říhá - prostě co nejbarvitěji a nejdetailněji si představujte, jak Vám to jde skoro samo. Zkuste si už před porodem, jestli máte v pořádku bradavky, aby se dítě mohlo dobře přisát, masírujte prsa, hlaďte si je a představujte, jak se Vám nalévají mlékem. Prostě do toho jděte naplno! Samozřejmě musíte k tomu i hodně pít - vodu, čaje apod (roiboos, bylinky, bílou kávu apod,). Na podporu kojení užívejte Ricinus communis v ředění 5CH 5 kuliček ráno a večer nechte rozpustit pod jazykem. Určitě si najděte svou laktační poradkyni a event. si zajistěte i odsávačku - je mnohem účinější a šetrnější než odstříkávání. Na podporu tvorby mléka byste mohla použít i Lavyl lymph - zlepší cirkulaci lymfy v těle. Poproste o podporu svého muže i své blízké. Určitě se Vám to podaří. Jen nesmíte "tlačit na pilu". Tedy né "silou", ale silou představivosti a lásky. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: