Kojení

Již druhý měsíc se léčím na obrnu licniho nervu (onemocněla jsem týden po porodu z průvanu). Jsou to 3 dny, co mi doktor po domluvě píchnul kvůli urychlení léčby za ucho v místě vstupu nervu dvousložkový kortikoid Diprophos nejnižší dávku (tuším jen 1 mg). Sám pan doktor nechal rozhodnutí, zda kojit nebo ne, na mě. V těle se prý kortikoidy uvolňují a působí lokálně 2-3 týdny. Momentálně krmim dceru ze zásob MM, které jsem si předem odstrikala a dokrmuju UM. Chtěla bych se vás zeptat na názor, jestli mohu kojit, příp. za jak dlouho bych mohla a v jakém množství se kortikoidy dostávají do MM. Dcera má už od narození asi trochu problém s imunitou (moučnivka, která se stále vrací a trochu rýma), tak abych ji více neublížila, než-li pomohla. Nutno ještě podotknout, že kojím jen částečně (půl na půl), takže na UM je zvyklá. Děkuji za odpověď, Podzemná

Odpověď odborníka:

Při lokální aplikaci kortikoidu, opich, bych v kojení pokračovala dál. Injekce působí hlavně v místě vpichu, do mléka se dostává omezeně, v případě opichu na obličeji jen ve stopovém množství. Kortikoidní hormony, které se vylučují v organismu, jsou pro život nezbytné, bez nich se nedá žít. Tak malilinkaté mn. po opichu tváře není možné, aby vašemu děťátku ublížilo. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: